Teknoloji

Beklenen fırlatma, 7 yıllık ertelemenin ardından gerçekleşti

Boeing Starliner, ilk mürettebatlı uçuşunu nihayet gerçekleştirdi. Boeing’in NASA için geliştirdiği yeni uzay aracı Starliner, 5 Haziran’da, Türkiye saatiyle 17:52’de Cape Canaveral Uzay Üssü’ndeki Fırlatma Kompleksi 41’den fırlatılarak yaklaşık yirmi yıllık bir planlamanın ardından büyük bir başarıya imza attı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden Boeing Starliner kapsülünde, her ikisi de 11.000 uçuş saatine sahip eski ABD Donanması test pilotları olan NASA astronotları Barry “Butch” Wilmore ve Suni Williams bulunuyor. Boeing ilk mürettebatlı uçuş testini 2017’de gerçekleştirmeyi planlasa da test defalarca ertelendi. Boeing, ertelemenin sebebi olarak paraşüt sistemi ve kablo tesisatıyla ilgili bazı sorunları gösterdi.

6 Mayıs’taki fırlatma da servis modülündeki bir helyum sızıntısı nedeniyle kalkıştan iki saat önce iptal edildi. Bunun üzerine bir başka deneme 1 Haziran Cumartesi gününe planlandı. Bu defa da fırlatmadan sadece 3 dakika 50 saniye önce, arızalı bir güç kaynağından dolayı fırlatma iptal edildi. Neyse ki Starliner nihayet Atlas V roketinin üzerinde fırlatılarak yörüngeye oturdu.

Wilmore ve Williams’ın yaklaşık bir hafta uzayda kalmaları bekleniyor. ISS’deyken Starliner “güvenli bir sığınak” olarak test edilecek. Yani uzay istasyonu içinde acil durumlarda kullanılabilecek korunaklı bir ortam mı ona karar verilecek.

Starliner’ın görev sonunda Amerika’nın güneybatısına geri inmesi planlanıyor. Açıklanana göre, iniş sırasında kapsülü saatte 6,4 kilometreye kadar yavaşlatacak bir paraşüt açılacak ve inişin 6 hava yastığının açılmasıyla yumuşatılması sağlanacak.

Starliner 10 defaya kadar tekrar kullanılabilecek ve tıpkı SpaceX’in Crew Dragon kapsülü gibi ISS’ye insan ve kargo taşımak için kullanılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu