Teknoloji

Uzayda neler oluyor? Astronotlar acil olarak sığınaklara kaçtı!

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlar, bir Rus uydusunun 100’den fazla parçaya ayrılmasının ardından dün gece sığınağa girmek zorunda kaldı.

NASA’ya göre, enkazın görülmesinin ardından uzay istasyonunda yaşayan dokuz astronota kendi uzay araçlarına sığınmaları söylendi.

ASTRONOTLAR RUS UYDUSUNUN PATLADIĞINI ÖĞRENDİLER

NASA astronotları Butch Wilmore ve Sunni Williams, istasyondaki ilk mürettebatlı test görevinde 6 Haziran’dan bu yana kenetlenmiş olan Boeing yapımı kapsül Starliner uzay aracına bindiler.

Diğer üç ABD’li astronot ve bir Rus kozmonot, Mart ayında onları istasyona götüren SpaceX’in Crew Dragon kapsülüne bindi.

Altıncı ABD’li astronot, geçen yıl Eylül ayında kendilerini oraya taşıyan Rus Soyuz kapsülünde kalan iki kozmonota katıldı.

NASA, astronotların yaklaşık bir saat sonra uzay araçlarından çıktıklarını ve istasyondaki normal çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

RUS FÜZE TEORİSİ

SkyNews’ın aktardığına göre, 2022’de öldüğü açıklanan Rus Dünya gözlem uydusunun parçalanmasına neyin sebep olduğu konusunda henüz bir ayrıntı verilmedi.

Uzmanlar Rusya’nın bu füzeyi yere konuşlu bir anti-uydu füzesiyle düşürmüş olma ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyor.

Harvard astronomu Jonathan McDowell, “Bu kadar büyük bir uyduyu ASAT hedefi olarak kullanacaklarına inanmakta güçlük çekiyorum. Ama Ruslar bu günlerde kim bilir?” dedi.

Rusya, 2021 yılında Plesetsk roket sahasından fırlattığı bir füzeyle yörüngedeki feshedilmiş uydularından birini vurduğunda sert eleştirilere yol açmıştı.

Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgali öncesinde bir silah sisteminin test edildiği patlama, yörüngede binlerce parça enkaz oluşturdu.

McDowell ve diğer analistler, parçalanmanın uyduda kalan yakıtın patlamaya yol açması gibi bir sorundan kaynaklanmış olabileceğini tahmin ediyor.

Enkaz yığınını takip eden ABD Uzay Komutanlığı, diğer uydular için acil bir tehdit olmadığını söyledi.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu