Haber

Gazeteci Ayça Söylemez’e dava

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçları Soruşturma Bürosu, Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in şikayeti üzerine bianet insan hakları editörü ve gazeteci Ayça Söylemez hakkında iddianame hazırladı. İddianame, İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Söylemez’in 18 Şubat 2020’de BirGün’de yazdığı ‘Yetenekli Hakim Efendim’ başlıklı yazı davayla bağlantılı olarak gösterildi. Söylemez, ‘terörle mücadeleye katılanları hedef göstermek’le suçlanıyor.

bianet’ten Hikmet Adal’ın haberine göre savcılık, iddianamenin 8 maddesi boyunca toplumun haber alma özgürlüğünden ve gazetecilerin düşüncelerini açıklama özgürlüğünden bahsetti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden (AİHS) örnekler verdi.

Ancak daha sonra özgürlüklerin sınırsız olmadığını savundu. Kamuoyunun ve devletin korunması için ifade özgürlüğünün sınırlandırılması zorunludur” dedi. Niyet özgürlüğü sona erdirilmezse anarşiden bahsetti. Devletin ilk görevinin kamu düzenini sağlamak olduğunu savundu.

1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS TALEP

Savcılık iddianamede Söylemez’i son dönemde gazetecilerin tutuklanma ve yargılanmalarında sıkça kullanılan “terörle mücadelede (TMK 6/1) yer alan kişileri hedef göstermek” ile suçladı. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

İddianameyi kabul eden İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi, tutanak düzenleyerek duruşma tarihi belirlemedi.

YAZININ KONUSU NEDİR?

Söz konusu yazıda, dönemin İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın Gürlek, gazeteci Canan Coşkun, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türk Tabipler Birliği (TTB) Önder Şebnem Korur Fincancı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyeleri avukatlarını ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatlarını yargıladıklarını yazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu