Ukrayna televizyon kanalı “Bayraktar Efsanevi Kanatlar” belgeselini hazırladı
Ukrayna’nın en büyük TV kanallarından biri olan 1+1, Baykar’ın yerli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB2’leri konu alan “Bayraktar Legend Wings” belgeselini yayınladı.
Ukraynalı birçok televizyon kanalında yayınlanan belgesel için Ukraynalı gazeteci Natalia Moseichuk ve grubu İstanbul’da 3 gün boyunca çekim yaptı.
Belgesel için Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile özel röportaj gerçekleştirildi.
Belgeselde Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar, Baykar’ın hikayesini ve Bayraktar TB2’lerin gelişim aşamalarını anlattı.
“Bayraktar Efsane Kanatlar” adlı belgesel, Ukrayna’daki televizyon kanallarının yanı sıra “Baykar Technologies” Youtube hesabında yayınlandı.
Haluk Bayraktar ise belgeseli Twitter hesabından paylaştı.
“Flagtar, gelecekteki zaferin sembolü”
Ukraynalı gazeteci Moseichuk, 1 saat 47 dakika süren belgeselde Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar’ı “önce insan, sonra iş adamı” olarak gördüklerini belirtti.
Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar’ın Ukrayna’daki savaşta Ukraynalıları anladığını kaydeden Moseichuk, “Çünkü onlar için savaş bir bakış açısı, bir inanç meselesi ve aynı zamanda bir manevi duruş meselesidir. Çünkü para ve ticari başarı bunu başarır. Önemli değil. Babaları Özdemir Bayraktar onlara doğruyu öğretti. ‘Üstünlüğü korumak hayatımızın amacı’ diyordu ve onlar da seçimlerini yaptılar.” dedim.
Belgeselde dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov An-225’in Rus bombalamaları nedeniyle ağır hasar gördüğünü ve kullanılamaz hale geldiğini hatırlatan Moseichuk, “Ruslar, diğer kayıpların yanı sıra uçağımız Mriya’yı (Rüya) da yok edince yeni bir efsane doğdu: Geleceğin zaferinin simgesi Bayraktar.” sözlerini kullandı.
“Bunu Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesi olarak görüyoruz”
Belgeselde Moseichuk’un sorularını yanıtlayan Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, “Biz bu işi Türkiye’nin bağımsızlığı için bir çaba olarak görüyoruz. Ne kadar para kazandığımız, ne kadar gelir elde ettiğimiz değil Baykar için her zaman önceliğimiz oldu. , ama başardıklarımız, bize babamdan geleceği gibi.” değerlendirmesini yaptı.
Savaşın devam ettiği Ukrayna’da halkın Bayraktar TB2 alımı için kampanyalar düzenlediğini hatırlatan Haluk Bayraktar, “Çocuklar kiraz satıp kazandıklarını buraya attılar. Burada kızlar saçlarını kestirip bu kampanyaya katıldılar. Bunu yapamadık.Ukrayna’nın içinden geçtiği bu zorlu süreçte kendimizi kesinlikle insani bir duruş sergilemek zorunda hissettik.Bütün bu kampanyalar ‘Tamam biz kesinlikle bu paraları almayacağız, siz bu parayı Ukrayna için kullanın, biz alırız’ dedik. Size bu uçakları bedava verelim.” Kararını verdik.” açıklamalarda bulundu.
Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 SİHA’lar, Ukrayna Ordusu tarafından Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta aktif olarak savunma amaçlı kullanılıyor. Bayraktar TB2’lerin satın alınarak Ukrayna ordusuna bağışlanması için Litvanya, Ukrayna, Polonya, Letonya, Norveç ve Kanada’da halk tarafından yardım kampanyaları düzenlendi.
Baykar, Litvanya, Ukrayna ve Polonya’da düzenlenen kampanyalardan toplanan bağışları kabul etmeyerek Ukrayna halkının insani ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Bayraktar TB2 SİHA alımı için toplanan yardımları bağışladı.
2000’li yılların başından itibaren Türk mühendislerden oluşan ekibiyle insansız hava araçları alanında en pahalı yazılım ve donanım sistemlerini milli ve özgün olarak geliştiren Baykar, mühendisliği ile kendi alanında dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden biri olarak gösteriliyor. 13 farklı disiplinde güç.
Tüm kritik parçaları, tasarımları ve yazılımları Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA’lar, dünyada rekor olacak yüzde 93 yerli sanayi katılımıyla İstanbul’daki Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde üretiliyor.
haber-kose.com.tr