Ekonomi

Selçuk Üniversitesi ve KOP işbirliğiyle Mor Havuç Islahı Projesi tamamlandı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde “KOP ile Yerli ve Milli Mor Havuç Islahı Projesi”nin kapanış programı gerçekleştirildi.

Müze binasında düzenlenen toplantıda konuşan SÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, milletlerin kalkınmasında temel unsurların başında tarımın geldiğini söyledi. Ülkelerin gıda güvenliği politikalarının başında tarımın geldiğini belirten Prof. Rektörümüz Selçuk Üniversitesi, bu konuda üzerine düşeni yaparak ülkemizin kalkınması ve gıda güvenliği konusunda öncülük yapmanın gururunu yaşamaktadır. en çok araştıran, proje geliştiren ender hocalara sahip bu alanda.Nerede yerli ve milli bir proje varsa, nerede yerli ve milli bir adım atılırsa bulunsun, her zaman yanında olacak bir Selçuklu’dur.Çünkü görüyoruz ki bir Anadolu’nun ve kendi evlatlarının yetiştiği ve 50 yıldır bu noktada hizmet veren Selçuk Üniversitesi kazandığı prestij ile çok daha güçlü bir konuma gelmiştir.Gurur duyuyoruz.Projeyi büyük bir başarıyla sonuçlandıranlara teşekkür ediyorum. kararlılık ve süreçte emeği geçenler.”

“Mor havuç, gıdadan dokumaya kadar birçok alanda kullanılıyor”

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, havuç üretiminde Konya ve bölgesinin stratejik öneme sahip olduğunu belirtti. TÜİK’in 2022 verilerine göre bölgede 85 bin dekarlık alanda 550 bin ton havuç üretildiğini belirten Dr. ülke ekonomisine olduğu kadar bölge ekonomisine de katkı sağlayacak değerli bir ihtiyaçtır.Bundan hareketle yönetimimiz Selçuk’ta KOP ile 2020 yılında Yerli ve Milli Mor Havuç Islahı Projesi’ni başlatmış ve planlamıştır. Üniversitenin Ziraat Fakültesi’nin deneyimli hocaları ile kapsamlı bir laboratuvar konseyi sağlayarak ileride Ziraat Fakültemize daha nitelikli projeler üretebilecek bir altyapı da kazandırdık.Yerli ve Milli Mor Havuç Yetiştiriciliği Projesi başka avantajlar da sunuyor. tohum geliştirme dışında ülke ekonomisine de katkı sağlayacak gıdadan dokumaya hemen her alanda kullanılabilen bu çalışma, sektörümüz için değerli bir ihtiyaç olan doğal renklendirici özelliği ile sektörümüze katkı sağlayacaktır. ithalat önlemlerini azaltmak, fiyatların istikrara kavuşmasını sağlamak ve ihracata yönelik hammadde ihtiyacının iç piyasa koşullarından karşılanmasını sağlamak.

“Kalite bir havuz yarattı”

Proje Koordinatörü, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Türkmen de projenin tanıtımı için bir sunum yaptı. Türkmen, “Proje çıktılarının prestiji ile nitelikli bir laboratuvara kavuştuk. Geliştirilen bu proje ile mor havuç ıslahında kullanılabilecek nitelikli bir gen havuzu da oluşturulmuş oldu. erkek kısırlık sistemlerinin laboratuvar koşullarında hızlı ve güvenilir bir şekilde genetik havuzu ve yeni elde edilen genetik kaynaklar bu teknikler sayesinde yerli ve milli hibrit mor havuç çeşidi ıslahında ikinci aşamaya geçilmesi mümkün hale gelmiştir.”

Programın ardından farklı kıta ve medeniyetlere ait yaklaşık 2.500 eserin bulunduğu Selçuk Üniversitesi Müzesi ziyaret edildi. Müze binasında gerçekleştirilen toplantıya SÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Gezgin, proje ekibinde yer alan öğretim üyeleri, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı temsilcileri ve öğrenciler katıldı. – KONYA

dodurgaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu