Sağlık

Ramazanda kilo almamak için altın tüyolar

Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarıda bulunan Medical Park Gebze Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Uzman Diyetisyen Hatice Sultan Kirişçi, “Ramazan ayında kilo problemi yaşamamak için sahurdan önce asla oruç tutmayın. Sahur ve iftarda şeker oranı düşük besinler tüketin. Hamurlu yiyeceklerden, yağlı hamur işlerinden ve mideyi yoran kızartmalardan uzak durun” dedi.

Medical Park Gebze Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Uzman Diyetisyen Hatice Sultan Kirişçi, Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmemiz için bilgiler verdi.

DÜŞEN KAN ŞEKERİNİN ETKİSİYLE YEME NİYETİ ARTIRILABİLİR

Düşük kan şekerinin besin tüketimini artırdığını belirten Uzm. aynen Kirişçi, “Ramazan ayında yapılan araştırmalara göre uzun bir açlıktan sonra kan şekerimizin düşmesiyle birlikte vücudumuz için günlük ihtiyacımız olan enerjiyi sağlayamadığımız için vücut kendi kendine bakıyor ve yavaşlıyor. Yani Ramazan ayında metabolizmamız normalden çok daha yavaş çalışıyor. Düşen kan şekerimizin de etkisiyle iftarda her şeyi yemek isteriz. Özellikle ramazanın baş tacı olan sıcacık ramazan pidemiz başta olmak üzere beyaz unlu gıdaların porsiyon kontrolünü tam olarak ayarlayamıyoruz. Tok olsak da ertesi gün acıkmamak için hamur işleri, çörekler, kurabiyeler tüketmeye devam ediyoruz.”

TATLI KRİZLER YAŞAYABİLİRSİNİZ

İftardan sonra tatlı tüketme isteğine dikkat çeken Uzm. aynen Kirişçi, “İftardan sonra çoğumuz ‘Yemeğin yanına ne güzel tatlı gider’ deriz. Gösterinizi yaptıktan sonra tatlı yeme hissine sahip olmak çok yaygındır. Çünkü akşama kadar dibe çöken kan şekerimizi, şeker içeriği yüksek besinler tüketerek bir anda yükseltiriz. Bu tip ani düşüş ve yükselmeler kan şekerimizin dalgalanmasına neden olur. Bunun sonunda tatlı bir kriz yaşıyoruz. Bu nedenle tatlı krizini minimumda yaşamak istiyorsanız glisemik indeksi düşük besinleri tercih edin” dedi.

KİLOYU KORUYAN İPUÇLARI

tecrübe. aynen Kirişçi, ramazan ayında kilo almamak için dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

  • “Öncelikle sahurdan önce asla oruç tutmayın.
  • Sahur ve iftarda kilo kontrolünü sağlamak için şeker içeriği düşük besinler tüketin.
  • Sizi tok tutacak protein ve lif yönünden zengin besinler tüketmeye çalışın. (süt, kefir, tam buğday ekmeği, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler).
  • Ramazan ayında bağırsak hareketleri yavaşladığı için kabızlık söz konusu olur. Bağırsak hareketlerinin düzenli çalışması için; 2,5-3 litre su tüketilmeli, lif içeriği yüksek çiğ sebzeler, meyve, şekersiz kuru meyveler ve kompostolar tüketilmelidir.
  • Hamurlu yiyecekler, çok yağlı hamur işleri ve kızartılmış yiyecekler mideyi yoracağından kaçınılmalıdır.
  • Aşırı baharatlı yiyecekler gün içinde daha çok susamanıza neden olacağı için uzak durulmalıdır.”

GÜVEN HİSSİ SAĞLAMAK İÇİN PROTEİNE DİKKAT EDİN

tecrübe. aynen Kirişçi, iftarda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

  • “Barsak hareketlerini iyileştirmek için önce çorba içilmelidir.
  • 1 kepçe çorbayı içtikten sonra ana yemeğe başlamadan önce mutlaka 15 dakika orta verin. Çünkü tokluk sinyali beyne 15 dakika sonra gelir. Bu sayede daha az besin tükettiğinizi göreceksiniz.
  • Ana öğününüzde protein olmasına özen gösterin. Protein tokluk hissi sağladığı için ramazanda kurtarıcımızdır. Et, tavuk, balık, hindi veya sebzeleri et, yoğurt, ayran ile tüketebilirsiniz. Haftada 1-2 kez bakliyat tüketmeyi unutmayın.”

YÜRÜME İHMAL EDİLMEMELİ

Ramazan ayında fiziksel aktiviteyi ihmal etmemiz gerektiğine işaret eden Uzm. aynen Kirişçi, “İftardan sonra 1 saat 1,5 saat yürümeli. Sahurdan hemen sonra yatmayın. Evde 5-6 dakikalık yürüyüş ya da kısa egzersiz hareketlerinin uygulanması gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

islahiye-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu