Haber

Google’ın deprem uyarı sistemi eleştirilere yanıt veriyor

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından gözler teknoloji devlerine çevrildi. Özellikle Android’de beyin sarsıntısı uyarı sistemi olanlar. Google 6 Şubat ve sonrasında başarısız olduğu iddia edildi. Ancak şirketten yapılan açıklamada artçı sarsıntılar da dahil olmak üzere deprem uyarılarının gönderildiği belirtiliyor.

Google: Sarsıntıyı daha önce tespit ettik, ancak uyarılar birçok faktöre bağlıdır.

Kahramanmaraş’ta bu yılın başlarında meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7.8 büyüklüğündeki deprem, 50 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. Google ise titreşim algılama sistemi ile çalışmadığı için eleştirildi.

BBC tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, Google’ın sismik aktiviteyi tespit etme girişimleri başarısız oldu. Android telefonlarda ivmeölçer bilgisini kullanan deprem algılama sisteminin çok fazla kullanıcıyı uyarmadığını savundu.

42132312

Bu iddialar karşısında bir Google sözcüsünden açıklama geldi. Sözcü tarafından yapılan açıklamada, uyarı sisteminin çalıştığı ve hem artçı sarsıntıların hem de büyük depremlerin tespit edildiği belirtildi. Ancak kullanıcıların uyarılarının birçok faktöre bağlı olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili şirketten Android Authority’ye yapılan açıklama şu şekilde:

“Android Deprem Uyarı Sistemi, deprem sarsıntılarını hızlı bir şekilde tahmin etmek ve erken uyarılar sağlamak için telefonları kullanan, türünün ilk örneği bir eklenti hizmetidir.

Sistemimiz Türkiye’de hem büyük depremler hem de çok sayıda artçı sarsıntı tespit etti. Yıkıcı bir deprem sırasında, kullanıcıların ek bir uyarı alıp almayacağını, fark etmemesini veya buna göre hareket etmesini etkileyebilecek birçok faktör vardır.

Kullanıcılar ayrıca gece yarısı veya değerli doğal afetler sırasında kişisel ve aile güvenliğine öncelik verirken bir uyarı görmeyebilir veya dikkate almayabilir.

Peki Android beyin sarsıntısı uyarı sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Deprem bölgesinde yaşıyorsanız Google’dan herhangi bir bildirim aldınız mı? Görüşlerinizi bizimle paylaşın.

Kaynak: Shiftdelete / Teknoloji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu