Sağlık

Diyabet hastalarının üçte biri hastalığın farkında değil

Diyabet hastalarının üçte biri hastalığın farkında değil

Medical Park Tokat Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr., diyabet hastalarının yaklaşık üçte birinin hasta olduğunun farkında olmadığını belirtti. Faruk Kutlutürk, “Ailede şeker hastalığı öyküsü olanlar, aşırı kilolu ya da obezite, gebelik diyabeti ya da aşırı kilolu bebek doğuranlar; “Tansiyon, kalp hastalıkları gibi risk faktörlerine sahip kişilerin herhangi bir şikayeti olmasa bile düzenli aralıklarla diyabet açısından muayene edilmesi gerekiyor” dedi.

 

Medical Park Tokat Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Faruk Kutlutürk diyabetle ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Diyabetin tanımını yapan Prof. Kutlutürk, “Diyabet toplumda en sık görülen kronik hastalıklardan biri olup başta kalp, böbrekler ve gözler olmak üzere tüm organları olumsuz yönde etkilemektedir. 1921 yılında insülini keşfeden ve kronik bir hastalığın tedavisine ilk kez öncülük eden Dr. Frederic Banting’in doğum günü olan 14 Kasım, Dünya Diyabet Günü olarak kutlanıyor. “Diyabetin önemini anlatmak ve diyabet farkındalığını artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor.”

 

FİZİKSEL AKTİVİTE EKSİKLİĞİ DİYABETE NEDEN OLABİLİR

Diyabetin görülme sıklığına değinen Prof. Dr. Kutlutürk, “Ülkemiz obezitenin yanı sıra diyabetin görülme sıklığı açısından da Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Ülkemizde 40 yaş üstü bireylerin yaklaşık üçte birinde diyabet veya bilinmeyen diyabet olarak da adlandırılan diyabet öncesi kan şekeri düzensizlikleri yaşanmaktadır. “Fiziksel aktivite azlığı, yeme davranış bozuklukları, aşırı masa başı çalışma saatleri, televizyon, tablet gibi elektronik cihazlara bağımlılığın artması obezite ve diyabetin artmasının nedenleridir” dedi.

 

RİSK FAKTÖRLERİ

Şeker hastalarının yaklaşık üçte birinin hasta olduğunun farkında olmadığını söyleyen Prof. Dr. Kutlutürk şu bilgileri paylaştı:

 

“Ailede diyabet öyküsü, fazla kilolu veya obezite öyküsü olan, gebelik diyabeti öyküsü olan, fazla kilolu bebek doğurma öyküsü olan, tansiyon, kalp hastalıkları gibi risk faktörleri bulunan kişilerin düzenli aralıklarla diyabet açısından muayene edilmesi gerekir, hiçbir şikayetleri olmasa bile. “Diyabet hâlâ kalp hastalıklarının, görme kaybının, diyaliz gerektiren böbrek yetmezliğinin ve iyileşmeyen ayak yaralarının en yaygın nedenidir.”

 

SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIK OLMALIDIR

Tedavi yöntemlerinden bahseden Prof. Dr. Kutlutürk, “Günümüzde hem tanı hem de tedavideki gelişmeler, diyabeti tamamen tedavi edilebilir bir hastalık haline getirmiştir. Diyabetin vazgeçilmezi olan zamanında tanı, hastanın tedaviye katılımı, sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlığı kazanması, etkili ilaç veya insülin tedavilerinin uygulanmasıyla birlikte sistemli kontrollerin sürdürülmesiyle sağlıklı bir yaşamı mümkün kılar. “‘Diyabetin Farkında Ol, Farklı Ol’ sloganını benimseyerek hem kendimizi hem de çevremizdekileri diyabetten ve onun olumsuz etkilerinden koruyabiliriz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu