Avrupa MiCA’ya hazırlanıyor: Üye devletler kripto düzenlemelerini nasıl uyguluyor?
MiCA düzenlemesinin AB üye ülkelerinde uygulanması karmaşık ve dinamik bir süreçtir; her ülke kendine özgü zorluklarla ve hazırlıklarla karşı karşıyadır.
AB genelinde MiCA uygulaması
MiCA olarak bilinen AB tarihi kripto yasası, ulusal düzenleyicilere kripto hizmet sağlayıcılarını lisanslama ve denetleme yetkisi veren düzenlemeler getirdi. AB genelinde standartlaştırılmış olmasına rağmen her üye devletin biraz farklı teknik standartlara sahip olmasına izin verilmektedir. Bu karmaşıklık, kripto şirketlerinin her yargı bölgesindeki uygulama sürecini yakından takip etmesinin önemini vurguluyor.
Fintech alanında uzmanlaşmış bir hukuk firması olan DLA Piper’ın ortağı Sophie Lessar’a göre MiCA kuralları, belirli teknik kriterleri karşılamak için ulusal makamlar tarafından planlandığı gibi uygulanacaktır. Bununla birlikte bu merkezi olmayan uygulama, düzenleyici yaklaşımlardaki farklılıklarla baş etmek zorunda oldukları için hem düzenleyiciler hem de işletmeler için zorluklar yaratmaktadır.
MiCA modeli, kripto para birimleri konusunda sıkı düzenlemelere sahip olan Almanya ve Fransa gibi ülkeler için nispeten sorunsuz bir geçiş sunabilir. Ancak Slovakya ve Macaristan gibi ülkeler için bu değişim, düzenleyici hükümler üzerinde ek bir yük oluşturacağından belirgin sorunlara yol açabilir.
Her üye devletin düzenleyicileri, MiCA’yı yerel olarak uygulama, kripto para birimlerini denetlemek için Ulusal Yetkili Otoriteleri (NCA’lar) atama ve yeni yasalar hazırlanırken eski yasaların uygulanma dönemleri gibi sorunları çözme yetkisine sahiptir. Örneğin, Fransa’nın mali düzenleyici kurumu AMF’yi ve bankacılık otoritesini kuracak, Hırvatistan ise sorumlulukları merkez bankası ile mali düzenleyici arasında paylaştıracak.
Danimarka ve Macaristan gibi bazı ülkeler, lisans gereksinimlerinde beklenen artışa hazırlık amacıyla MiCA’nın uygulanmasını ele almak üzere uzman ekipler oluşturmuştur. Zorluklara rağmen politika yapıcılar, MiCA’yı kripto varlık hizmetlerinin etkili bir şekilde düzenlenmesine yönelik önemli bir adım olarak görüyor.
Farklı üye devletlerdeki zorluklar ve hazırlık tedbirleri
Ancak ülkeler geçiş dönemini ele almaya çalışırken ve bu firmalara yönelik değişen düzenleyici yaklaşımlarda zorluklar ortaya çıkıyor. Örneğin İspanya 12 aylık bir yasa hazırlama dönemi uygularken Letonya Ocak 2025’ten itibaren altı aylık bir dönem başlatacak.
Düzenleyiciler MiCA tarafından belirlenen son tarihlere uymaya çalışıyor ancak belirsizlikler devam ediyor. ESMA, düzenleyici teknik standartları yıl sonuna kadar tamamlamaya çalışırken politika yapıcıları da MiCA’nın kapsamını genişletmek için olası değişiklikleri değerlendiriyor.
Genel olarak ufukta MiCA’nın uygulanmasıyla birlikte, Avrupa’daki düzenleyiciler ve işletmeler bir kripto düzenleme dönemine hazırlanıyor. Her üye devlet, AB’deki çeşitli kripto düzenleme ortamını vurgulayarak uyumluluğu sağlamak için kendi yaklaşımını benimsiyor.
Bu haber ilk önce Coin Mühendisi sitesinde yayımlanmıştır.