Ekonomi

ABD enflasyonu beklentinin altında kaldı, piyasalar pozitif tepki verdi

Investing.com – ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Nisan ayında aylık bazda %0,2 arttı. Bu veri, piyasa beklentisi olan %0,3 seviyesinin altında kalırken, Mart ayında kaydedilen -%0,1’lik gerilemenin ardından piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Yıllık TÜFE ise %2,3 seviyesinde gerçekleşerek, hem Mart ayındaki %2,4’lük oranın hem de piyasa tahminlerinin altında geldi. Bu oran, Şubat 2021’den bu yana en düşük yıllık manşet enflasyon artışı olarak kaydedildi.

Detaylara bakıldığında, barınma endeksindeki %0,3’lük artış, aylık enflasyon artışının büyük kısmını oluşturdu. Nisan ayında enerji fiyatlarındaki %0,7’lik yükseliş, doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artışla ilişkilendirilirken, akaryakıt fiyatlarında düşüş gözlendi. Buna karşılık, gıda endeksi %0,1 geriledi; ev dışı gıda %0,4 artarken, ev içi gıda fiyatları %0,4 düştü.

Çekirdek enflasyon beklentilerle uyumlu  

Gıda ve enerji gibi oynak kalemlerin hariç tutulduğu çekirdek TÜFE, Nisan’da aylık %0,2 yükseldi. Bu veri, Mart ayında kaydedilen %0,1’lik artışın üstünde gelse de %0,3’lük beklentinin altında gerçekleşti. Yıllık bazda çekirdek enflasyon %2,8 oldu ve piyasa tahminleriyle uyum sağladı. Bu oran, son dört yılın en düşük seviyesinde kalmayı sürdürdü. Barınma endeksi burada da ana belirleyici unsur olurken, yıllık %4’lük artışla çekirdek enflasyonun üçte ikilik kısmını oluşturdu.

Ayrıca, medikal bakım (%1), motorlu araç sigortası (%6,4), eğitim (%3,8) ve eğlence (%1,6) gibi diğer kalemlerde de yıllık fiyat artışları kaydedildi. Buna karşın, Nisan ayında havayolu biletleri, ikinci el araçlar, iletişim ve giyim kalemlerinde düşüş izlendi.

Enflasyon verisinin piyasaya etkisi: Faiz indirimi beklentileri arttı  

Açıklanan verilerin ardından ABD finansal piyasaları yukarı yönlü tepki verdi. Beklentinin altında gelen enflasyon verisi, yatırımcıların Fed’in bu yıl bir veya birden fazla faiz indirimi yapacağına dair beklentilerini kuvvetlendirdi. S&P 500 endeks vadeli kontratları en son %0,26 artıda işlem görürken, kısa vadeli faiz vadeli işlemlerinde de yükseliş kaydedildi.

ABD’nin 10 yıllık tahvil getirisi, verinin açıklanmasının ardından %4,429 seviyesine geriledi. Bu gelişme, tahvil piyasasında risk iştahının artmasına işaret etti. Aynı zamanda dolar endeksi (DXY) de gerileyerek günlük bazda %0,33 düşüşle 101,43 seviyesine çekildi. Bu düşüş, hem manşet hem de çekirdek TÜFE verisinin beklentileri karşılamaması sonrası dolara olan talebin azalmasıyla açıklanıyor.

Reel kazançlarda aylık gerileme  

Nisan ayında ABD’de haftalık reel kazançlar, aylık bazda %0,1 oranında gerileme kaydetti. Bu oran Mart ayında %0,3 artış yönünde kaydedilmişti. Nominal kazançlardaki artışın enflasyon etkisiyle baskılanması, çalışanların reel alım gücünde kısa vadeli zayıflamaya işaret ediyor. Bu veri, Fed’in iş gücü piyasası ve fiyat istikrarı hedeflerini dengelemeye devam etmesini gerekli kılıyor.

Sonuç olarak, enflasyonda görülen yavaşlama sinyalleriyle birlikte ABD Merkez Bankası üzerinde oluşan faiz indirimi beklentileri güç kazanırken, piyasalarda pozitif fiyatlama ve dolar cephesinde zayıflama izleniyor. Gözler, bundan sonraki süreçte açıklanacak olan merkezi banka tutanaklarına ve Powell başta olmak üzere Fed üyelerinin açıklamalarında olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu